Categorie
Het nemen van de beslissing om een vasectomie te ondergaan is een belangrijke stap in uw leven. Dit is een keuze die vraagt om een grondige overweging, zeker als u de wens heeft om op een bepaald moment in de toekomst misschien toch nog kinderen te krijgen. Bij een vasectomie wordt de zaadleider doorgeknipt, waardoor het zaad geen toegang meer heeft tot het sperma. Dit zorgt voor permanente anticonceptie. Maar wat als u van gedachten verandert? Is een vasectomie omkeerbaar? In deze blog krijgt u een helder antwoord op deze vraag en leert u meer over de factoren die een rol spelen bij het omkeren van de ingreep. Bent u al zeker van uw vasectomie ingreep? Plan dan vandaag nog een afspraak bij De Herenkliniek in.
Ja, in sommige gevallen is een vasectomie omkeerbaar. De ingreep die dit mogelijk maakt, staat bekend als een vasovasostomie. Dit is een microchirurgische ingreep waarbij de doorgesneden zaadleiders weer aan elkaar worden gehecht, zodat het sperma opnieuw de kans krijgt om bij een zaadlozing aanwezig te zijn. Hoewel de mogelijkheid bestaat om de ingreep terug te draaien, is het geen garantie dat dit altijd succesvol zal zijn. Daarom moet u een vasectomie altijd zien als een vorm van permanente anticonceptie.
Het besluit om een vasectomie te ondergaan kunt u dan ook het beste baseren op de zekerheid dat u geen kinderen (meer) wilt. Het is daarom belangrijk om hier vooraf goed over na te denken en alle voor- en nadelen in kaart te brengen. Wanneer u later van gedachten verandert, bijvoorbeeld door een verandering in uw levenssituatie, is er dus een mogelijkheid tot herstel, maar het succes van de ingreep is afhankelijk van verschillende factoren.
Er zijn een aantal belangrijke factoren die de vasectomie omkeerbaar kunnen maken. Allereerst is de tijd sinds de oorspronkelijke vasectomie een doorslaggevende factor. Over het algemeen geldt dat hoe langer geleden de vasectomie heeft plaatsgevonden, hoe kleiner de kans is op een succesvolle hersteloperatie. Dit komt doordat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen zaadcellen, wat de vruchtbaarheid beïnvloedt.
Daarnaast is de kwaliteit van het sperma na de hersteloperatie van groot belang. Zelfs als de zaadleiders succesvol aan elkaar worden gehecht, kan de kwaliteit van het sperma aangetast zijn, wat de kans op een natuurlijke zwangerschap verkleint.
Een derde factor is de techniek die is gebruikt bij de oorspronkelijke vasectomie. Als er bijvoorbeeld teveel littekenweefsel is ontstaan bij de doorgesneden zaadleiders, kan dit het herstel bemoeilijken. Ook de ervaring en kundigheid van de chirurg die de vasovasostomie uitvoert, speelt een belangrijke rol in het succes van de ingreep.
De kans op een succesvolle hersteloperatie hangt dus sterk af van de hierboven genoemde factoren. Statistieken tonen aan dat de succespercentages variëren. Over het algemeen wordt aangenomen dat de kans op succes in de eerste 10 jaar na een vasectomie rond de 50 tot 75% ligt. Na 10 jaar daalt dit percentage aanzienlijk, soms tot onder de 30%.
Een vasectomie is een ingreep die alleen geschikt is als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. Of de vasectomie omkeerbaar is weet u namelijk nooit zeker. Het besluit om voor een vasectomie te kiezen is een grote stap. Heeft u nog vragen over een vasectomie? Of wilt u direct een afspraak bij De Herenkliniek inplannen? Neem vandaag nog contact met ons op via 06-30446646.
Plan uw afspraak
Binnen 7 dagen een afspraak
Binnen één minuut geregeld
Vrijblijvende intake
Inplannen
© Copyright 2024 De | Herenkliniek | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring