Categorie

Wat is vasectomie?

Wat is vasectomie?

Bent u zeker van uw besluit om geen kinderen (meer) te willen? Dan is een vasectomie wellicht de juiste stap voor u. Maar wat is vasectomie precies? Deze veilige en effectieve ingreep zorgt ervoor dat u niet langer vruchtbaar bent, zonder dat het invloed heeft op uw seksuele gezondheid. De keuze voor een vasectomie is een belangrijke beslissing die weloverwogen genomen moet worden. Lees verder en kom alles te weten over vasectomie, hoe het werkt, en hoe u zich voorbereidt op de ingreep. Als u na het lezen van deze informatie denkt dat een vasectomie de juiste keuze voor u is, plan dan direct een afspraak in bij De Herenkliniek.

Wat betekent vasectomie?

Wat is vasectomie? Een vasectomie is een chirurgische ingreep waarbij de zaadleiders worden doorgesneden of afgesloten. De zaadleiders zijn de buisjes die sperma van uw testikels naar de prostaat transporteren, waar het zich vermengt met zaadvloeistof. Door deze buisjes te onderbreken, wordt er geen sperma meer toegevoegd aan het ejaculaat, waardoor zwangerschap niet langer mogelijk is. Je blijft dus wel klaarkomen, maar zonder vruchtbaar sperma. Het is belangrijk om te weten dat een vasectomie een permanente vorm van anticonceptie en ookal is er een omkeerbare operatie mogelijk, deze werkt niet in alle gevallen.  

Hoewel vasectomie vaak als een eenvoudige en veilige ingreep wordt beschouwd, is het een definitieve beslissing. Het is daarom belangrijk om er zeker van te zijn dat je geen kinderwens meer hebt, nu of in de toekomst.

Hoe werkt een vasectomie precies?

De procedure zelf is eenvoudig en kan vaak binnen een half uur worden uitgevoerd. De arts maakt kleine incisies in de huid van uw scrotum, zodat de zaadleiders toegankelijk zijn. Vervolgens worden de zaadleiders doorgesneden, geblokkeerd, of een combinatie van beide. Dit verhindert dat sperma deel uitmaakt van het ejaculaat.

Na de ingreep zal uw lichaam nog enige tijd vruchtbaar blijven, omdat er nog sperma aanwezig is in de zaadleiders. Daarom wordt er aanbevolen om gedurende een aantal maanden alternatieve anticonceptiemethoden te blijven gebruiken totdat twee spermatesten hebben aangetoond dat uw  sperma vrij is van levende zaadcellen. Dit proces zorgt ervoor dat u volledige zekerheid hebt over de effectiviteit van de vasectomie.

Een vasectomie heeft geen invloed op je testosteronproductie, libido, erectievermogen, of ejaculatie. Alle functies blijven normaal, alleen zonder de mogelijkheid om kinderen te verwekken. De meeste mannen ervaren slechts milde pijn of ongemak na de ingreep, en de hersteltijd is doorgaans kort. Je kunt meestal binnen een paar dagen je normale activiteiten hervatten.

Vasectomie laten uitvoeren bij De Herenkliniek

U heeft nu antwoord op de vraag: wat is vasectomie? Bent u nog steeds zeker van uw keuze of bent u na het lezen van dit artikel zeker geworden van uw keuze, dan kunnen we u bij De Herenkliniek verder  helpen. Bij ons staan ervaren artsen voor u klaar, die gespecialiseerd zijn in vasectomieën. Zij hebben deze ingreep geleerd in hun opleiding tot uroloog en volgen de nieuwste richtlijnen om ervoor te zorgen dat u in goede handen bent.

Bij ons hoeft u niet lang te wachten op uw ingreep. Zodra u de bedenktijd hebt gehad en zeker bent van uw keuze, kunt u snel bij ons terecht. Dit betekent dat u niet onnodig lang met de onzekerheid blijft zitten en de procedure kunt plannen op een moment dat u goed uitkomt. Kies nu zelf uw datum uit en plan vandaag nog een afspraak bij De Herenkliniek in.

Plan uw afspraak

Binnen 7 dagen een afspraak

Binnen één minuut geregeld

Vrijblijvende intake

Inplannen

De Herenkliniek heeft als missie een vasectomie zo stressvrij en zorgeloos als mogelijk te maken.